2017. okt 17.

10 dolog, amit biztosan nem tudtál a kőbányai pincerendszerről

írta: hetvennyolcastroli
10 dolog, amit biztosan nem tudtál a kőbányai pincerendszerről

Nemrégiben a kőbányai pincerendszerben jártam egy szervezett túra keretében. A bejárat az egyik ismert kereskedelmi tévécsatorna székházának közelében egy kis erdő szélén, hatalmas, nehéz vaskapuval elzárt területen található. Háttérben a régi Dreher sörgyár épületei magasodnak az ég felé, belépve azonban nincs más, csak a végtelennek tűnő folyosórendszer és megannyi érdekesség. Összegyűjtöttem tízet, amit biztosan nem hallottál még.

kobanya4.jpg

1. A történeti levéltárban található egy adományozó levél IV. Béla pecsétjével és 1244-es dátummal. Ez azt jelenti, hogy ez a bányaterület már a tatárjárást megelőző időszakban is ismert volt.

2. Úgy tudni innen termeltek ki köveket a kecskeméti református templom megépítéséhez, de biztosítottak alapanyagot a nagy árvizet követő újjáépítéshez is Pesten és Budán.

3. A pincerendszer járatai többnyire hat méter szélesek és hat-hét méter magasak.

4. A pincerendszer régi sörgyár alatt húzó része kb. 40 ezer négyzetméternyi területen helyezkedik el és nagyjából hat kilométer hosszú folyosórendszerből áll.

kobanya5.jpg

5. A mostani regisztrált pincerendszer teljes területe meghaladja 194 ezer négyzetmétert is, az összhossza pedig megközelíti 30 kilométert. 

6. 1861-ben a bánya beszakadt egy hatalmas, 50x50 négyzetméteres területen. A baleset következtében két bányász életét vesztette, ennek következtében pedig az üzemeltetők a bánya bezárásáról döntöttek.

kobanya1.JPG

7. A sörgyártáshoz használt beáztatott árpát itt terítették szét hatalmas területeken, hogy aztán nyolc napig csíráztassák.

8. A pince azon része, mely 25-30 méter mélyen van a föld alatt, a második világháborúban óvóhelyként funkcionált.

kobanya2.jpg

9. 1944 márciusában a németek Magyarországra költöztették a legfontosabb hadiüzemeiket, a kőbányai pincerendszerbe pedig a német repülőgép-motorgyár került.

10. A sörgyár privatizációja óta, vagyis 1993-'94 óta a pincerendszer üresen áll, jelenleg a X. kerületi önkormányzat tulajdonában van. A terület hasznosítására számos terv készült, azonban egy sem valósult meg ezek közül.

Eszter

Fotók: ittlakunk

Szólj hozzá

kőbánya memento mementó pincerendszer