2017. okt 15.

5 érdekesség, amit egy angol nyelvű könyvből tudhatsz meg a főváros legszebb útjáról

írta: hetvennyolcastroli
5 érdekesség, amit egy angol nyelvű könyvből tudhatsz meg a főváros legszebb útjáról

Az Andrássy út minden kétséget kizáróan Budapest legszebb sugárútja, amit minden hazánkba látogató turistának látnia kell. Végig kell sétálnia rajta egészen a Hősök teréig egy take-away kávéval a kezében és fényképezőgéppel a nyakában. Garantáltan egy fél napot el tud majd tölteni csak azzal, hogy kívülről megnézi az épületeket.

andrassyut2.jpg

Ha pedig örökre elrabolta a szívét, be kell szereznie az Andrássy útról szóló könyvet, amely Hollandia magyarországi nagykövetének és egy ismert holland fotóművésznek a munkáját dicséri. De nem csak ők szerezhetik be, hanem mindenki, akit érdekelnek az Andrássy út titkai. A 13 interjút tartalmazó angol nyelvű kötet ráadásul nyelvtanulóknak is rendkívül hasznos.

Összegyűjtöttem öt érdekességet, amelyre a könyv olvasgatása során bukkantam.

1. Az Andrássy út 4. szám alatt található Harkányi Palota Andrássy út felőli oldalán három emelet látható, de a Révai utca felől nézve négy emeletet láthatunk.

2. Andrássy Gyula igazán nagyra értékelte a művészetet, nagyon szeretett olyan híres festőkkel beszélgetni, eszmét cserélni, mint Munkácsy Mihály. Egyszer valaki a fejéhez is vágta, hogy jobban tenné, ha a művészek helyett politikusokkal beszélgetne. Erre csak annyit kérdezett: Megtudná mondani, hogy hívták a szász választófejedelmet Rembrandt idejében?

3. A kisföldalatti átadásán Ferenc József császár személyesen is részt vett.

foldalatti.jpg

4. Az Andrássy úti kávéházakban a török kávékultúra találkozott a nyugatival. Elsősorban az arisztokraták találkozási pontjai voltak ezek, s mindenkinek megvolt a maga törzshelye. A kávéházak közül kiemelkedett a Grand Café Budapest és a Helvécia Kávéház, amelyről még Krúdy Gyula is írt Ady Endre éjszakái című művében.

5. Kodály Zoltán 1924-től több mint negyven évig élet a köröndön álló lakásában, az Andrássy út 89-91-ben, mely ma emlékmúzeumként működik. Második felesége, Péczely Sarolta ma is szellemi irányítója a Kodály Archívumnak, ahol a magyar zenetörténet kultikus kéziratait, hangfelvételeit és mozgóképeit őrzik.

Ha te is szívesen olvasgatnál érdekességeket, titkokat, interjút az Andrássy útról, kattints IDE és szerezd be a különleges könyvet.

konyv.jpg

Eszter

Fotó: 168 óra

Szólj hozzá

tipp könyvajánló