2017. okt 03.

Színes Város: újabb öt csodás tűzfal épül be a főváros szövetébe

írta: hetvennyolcastroli
Színes Város: újabb öt csodás tűzfal épül be a főváros szövetébe

Idén immáron negyedik alkalommal indult el a Színes Város Budapest Fesztivál. A főként belvárosi tűzfalak megfestésével foglalkozó Színes Város Csoport társadalmi összefogás eredményeként valósította meg ‘Gasztronómia és a bor’ tematikájú projektjét, melynek idei testvérvárosa Berlin volt. Mutatjuk az az öt tűzfalat, mellyel gazdagodott a főváros!

szinesvaros0.jpg

1. Nagydiófa utca - Balogh Attila alkotása

A dionüszoszi motívumrendszer, a bor, a serleg, a szőlőszemek és a mitikus erőállat megjelenítése a művészettörténeti kánonba kapcsolódnak. Míg bal kezével egy szőlőfürtből nyeri ki az éltető nedűt, addig jobbjával egy kelyhet tart alá, hogy összegyűjtse azt. Jobb kezén egy leopárd feje nyugszik - amely állat húzta a szekerét -, a mértékletességet szimbolizálja eme pillanat, mikor még féken lehet tartani, még nem vadult el. Dionüszosz égbe tekintő arckifejezése egy kérést sugall a Teremtő felé, hogy segítsen neki féken tartani a mértékletességet nem ismerő és a mámorban könnyedén elszabaduló vadállatot. A gasztronómia, a bor és a mámor hívószavai ihlették a művészt.

szinesvaros1.jpg

2. Újbuda, Kopaszi-gát - Christian Böhmer

A papírzacskók a fejeken nem csupán Böhmer védjegye és stílusának ismertetőjegye. A fejek eltakarása által személyteleníti a modellt, így egységesen érvényesíti mindenkire. A társadalmi-, és morális problémák foglalkoztatják, ezeket állítja fókuszba alkotásain, melyek gondolatindítóként szolgálnak. A budapesti falfestményen a mai korszellem egyik legnagyobb problematikáját dolgozza fel, a társas interakciók fontosságának háttérbe szorulását a fiatalok körében. Ha a gasztronómiáról gondolkozunk, első asszociációink egyike a közös étkezés, a jó hangulat, az egymással való idő eltöltése, a beszélgetés, a társaság. Az alkotásokon egy terített asztal jelenik meg, amely két főre lett előkészítve, várva a társat. A fiatal modellek azonban egyedül vannak, a virtuális világban élnek, magányosan.

szinesvaros2.jpg

3. Kertész utca - Fat Heat, Mr. Zero és ObieOne

Fat Heat, Mr. Zero és ObieOne csavartak egyet a gasztronómia tematikán és egy futurisztikus, sci-fi irányba vitték el. Tervük ihlet forrása, Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című kultikussá vált műve, melynek nem a gasztronómia az elsődleges fókusza, mégis, az univerzumban létező legjobb ital receptjét ebben a könyvben találjuk. Az élmény-központúság, az alkotó elemekkel való kreatív játék, valami új létrehozása mind a gasztronómia, mind a pángalaktikus koktél és a művészet jellemzője is. Az alkotók egy pángalaktikus vizuális gasztro kalandra invitálják a nézőt. Zaphod Beeblebrox a Pángalaktikus gégepukkasztó feltalálója azt javasolja, hogy "soha ne igyunk kettőnél többet ebből a koktélból, hacsak nem vagyunk 30 tonnás megaelefántok kétoldali tüdőgyulladással". Most szeretnénk megosztani Budapest lakosságával az elkészítés módját, mielőtt a bolygót utoléri a világvége a Vogonok hiperűrsztrádája miatt.

szinesvaros3.jpg

4. Kertész utca - Vidam

A magyar származású falfestő imádja a lángost, a házias, magyaros ízeket pedig nagymamájától szerette meg. A piaci vásárlás egy pillanatát örökítette meg munkájában.

szinesvaros4.jpg

5. Kertész utca - HRVB

Az alkotó Budapesten igyekezett megismerkedni a helyiekkel, sokat sétálni, ihletet meríteni, hogy a készülő műbe belekomponáljon helyi  jellemzőket. Így kerültek be a zöldségek, a paprika, vagy éppen a vörösbor, és a "finom” kifejezés. A pörkölt szó volt az egyik első, amit megtanult, ebből öt különböző félét is evett.

szinesvaros5.jpg

Fotók: Farkas András

Szólj hozzá

tipp épület tűzfal tűzfalfestés színesváros