2017. sze 05.

20 éve nézed, mégsem tudsz róla semmit sem - Mi az?

írta: hetvennyolcastroli
20 éve nézed, mégsem tudsz róla semmit sem - Mi az?

Igen, igen. A Barátok közt ház. 1998 óta minden áldott hétköznap látjuk a sorozat szerinti Mátyás király téri házat, amelyben a történet játszódik, mégis alig tudunk róla valamit. Most azonban összegyűjtöttünk 10 érdekességet az épületről, ami garantáltan újdonság lesz még a legfanatikusabb rajongóknak is.

unnamed_1.jpg

1. Kispesten, a Wekerle telepen, azon belül is a Kós Károly tér 4. szám található az épület a Határ úttól mindösszesen két buszmegállónyira.

2. A terület, ahová a házat felépítették a Sárkány család birtokában állt egykoron. Sárkány József őrnagy a budapesti királyi ítélőtábla alelnöke volt, az ő nevéhez fűződik többek között a budapesti ügyvédi kamara, a közjegyzői kamara és a főváros pesti részének átalakítása.

kkt3.jpg

3. A Wekerle telep, így a Barátok közt ház is 1908 és 1925 között épült fel. A híres ház közelében további 1007 épületet húztak fel, benne 4412 lakással.

4. A telep névadója Wekerle Sándor, aki felismerve a belváros túlzsúfoltságát, intézkedéseket tett a külvárosi területeken a munkásréteg lakhatási körülményeinek javítására. Összesen 10 ezer munkáslakás felépítéséről döntött, ennek több mint negyven százaléka Kispesten, nagyobb része pedig Kőbányán került megvalósításra.

kkt1.jpg

5. Az építkezés 12 millió Koronából valósult meg.

6. A ház és a telep angliai kertvárosi mintára, erdélyi stílusban épült fel több építész tervei alapján, Fleischl Róbert iránymutatásainak figyelembevételével.

kkt4.jpg

7. A Barátok közt ház az akkori Főtér, ma Kós Károly tér egyik meghatározó eleme, a városi legenda szerint maga Wekerle Sándor tervezte. Ez azonban nem igaz. A Főtér beépítésére külön pályázatot hirdettek meg, ezt nyerte meg Kós Károly erdélyi építész.

8. Kós Károly az építési munkálatok irányítására Pestre költözött, ő azonban csupán a kettes és hármas házszám alatt álló házat és a kettő közötti áthidalást tervezte, a Barátok közt ház más építész munkáját dicséri.

kkt5.jpg

9. 1987 óta viseli a tér Kós Károly nevét.

10. A Kós Károly tér tulajdonképpen egyben az ország talán legnagyobb két sávos körforgalma is.

kkt6.jpg

Szólj hozzá

épület kispest