2017. aug 29.

Budapest üde színfoltjai a közösségi kertek

írta: hetvennyolcastroli
Budapest üde színfoltjai a közösségi kertek

A közösségi kertek a főváros élő zöld felületekként működnek. Sokféle funkciót látnak el: közösségi események, környezetvédelem, egészségmegőrzés, oktatás és a közösségi kultúra modern városi színtereivé váltak, társadalmi hatásai pedig jelentősek. Mindemellett természetesen a pihenés és a rekreáció területei is, valódi zöld szigetek a belvárosi betontájképben. Szeptember 2-án ismét megrendezik a Közösségi Kertek Éjszakáját, ott a helyünk!

kozossegikertek3.jpg

A közösségi kertek évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek Budapesten, hiszen számos igényt ki tudnak elégíteni ezek a kis oázisok: azon túl, hogy leszüreteljük a magunk által megtermelt zöldséget vagy gyümölcsöt, elősegíti az önellátást, az öngondoskodást, a gyerekek számára egy tanulási-, a felnőtteknek pedig rekreációs helyet biztosít.

Az elmúlt években szerencsére a városvezetők is felismerték a programban rejlő lehetőségeket, így nem csoda, hogy egyre több kert létrejöttét támogatják. A korábban elhanyagolt területek újra visszakerülnek az élő városszövetbe, növelik a zöldfelületet, javítják a városképet. Az önellátás kicsiben történő kipróbálására alkalmas városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik az elsajátított készségeiket és megváltozott szemléletüket az élet más területein is gyakorolják: erősödik felelősségérzetük, együttműködési és kapcsolatteremtő készségük, fejlődik a kreativitásuk, nő az önbizalmuk és nyitottabbá válnak. Javul a testi és a lelki egészségük.

kozossegikertek1.jpg

Fiatal-idős, egyetemista vagy pályakezdő, munkanélküli vagy magas beosztású - bárki lehet közösségi kert tagja, ha betartja azt a pár szabályt, ami a kert fenntarthatósága és a jó közösségi működés érdekében szükséges. A közösségi kertek túlnyomó többségében vegyszert nem használnak, a termények pedig mindenkinek a saját tulajdonát képezik.

kozossegikertek2.jpg

A Közösségi Kertek Éjszakája programban az IBIS Kert, a Kerthatár Kert, a Leonardo Kert, a Csárdás Kert és a Kisdiófa kert is. Részletes leírást és programtervet a Közösségi Kertek facebook oldalán találhattok. A Ti környezetetekben működnek ilyen közösségi kertek? Ha igen, írjátok meg kommentben, hogy hol!

Szólj hozzá

tipp