2017. aug 16.

Legendák nyomában - A Thököly úti magányos nő szobra

írta: hetvennyolcastroli
Legendák nyomában - A Thököly úti magányos nő szobra

Hosszú-hosszú ideje tartja lázban a főváros lakosságát, főként a városi legendák rajongóit a történet egy hűséges asszonyról, akinek emléket emeltek a Thököly út 61. szám alatt álló palota oromzatán. Utánajártunk, mi igaz a történetből!

szobor3.jpg

Nyár van, kánikula. A fák dús lombjai eltakarják a Thököly úti házai oromzatát, de tudjuk, a 61-es számot kell keresnünk, hogy meglássuk azt a legendás női szobrot, aminek romantikus történetét sokan ismerik. Közben átpörög az agyunkon, hogy a villát Ybl Lajos, Ybl Miklós unokaöccse tervezte Pápai Manó számára. A szobrot pedig, amit hamarosan meg kell, hogy pillantsunk, Ligeti Miklós, a legendás városligeti Anonymus szobor alkotója készítette. Nehezen vesszük észre az ágak között, de a szerelmes nő most is néz a széles út felé, mintha valóban párját várná haza.

A mesébe illő legenda szerint az első világháború idejéig kell visszarepülnünk az időben. Élt akkor ebben a házban egy fiatal házaspár, akikhez egyszer csak megérkezett a behívólevél, a férfinek a frontra kellett mennie harcolni. A nő minden nap az erkélyen állva várta, hogy szeretett férje hazaéjen, ám csupán a halálhírét hozta meg egy napon a posta. A hűséges nő azonban a szívére hallgatott, biztos volt abban, hogy párja él és vissza fog térni hozzá. Továbbra is az erkélyen állva nézett a messzeségbe, hátha megpillantja férjét.

szobor2.jpg

Lecsapott azonban a spanyolnátha a városra, a szörnyű betegséget pedig a fiatal nő is elkapta. Küzdött a gyilkos kór ellen, végül már egészsége annyira megroppant, hogy csak görnyedve tudott az erkélyen támaszkodni és lesni szerelme hazatértét. A betegség végzett a feleséggel, halála után néhány nappal pedig férj is visszatért a frontról. Elmesélték neki hűséges párja áldozatvállalását, őt pedig tisztelete és szeretete jeléül szobrot emeltetett szerelemnek az erkély ajtaját pedig örökre befalaztatta.

Ha már kellőképpen könnybe lábadt mindenkinek a szeme ettől az ízig-vérig romantikus, már-már Elfúja a szél magasságokba emelkedő történettől, sajnos ki kell ábrándítani mindenkit. A sztoriból egyetlen szó sem igaz. A városi legendát pedig maga Dr. Ybl Ervin művészettörténész, a palota építőjének fia leplezte le az Esti Hírlap hasábjain keresztül 1958-an.

szobor1.jpg

„A házat annak idején édesatyám Ybl Lajos építész tervezte az első világháború előtt Pápai Manó varrógép kereskedő számára. Akkoriban harmadik egyetemi éveimet a párizsi Sorbonne-on végeztem, és beutaztam egész Franciaországot, hogy műemlékeit tanulmányozzam. Egy alkalommal Bourges-ban jártam,ott láttam Jacques Coeurnek. VII Károly francia király dúsgazdag pénzügyminiszterének XV. századi nagyszerű, kései gót palotáját, melynek bejárata mellett jobbra és balra egy egy kőből faragott kitekintő férfi és nő figyeli: ki akar a kapun belépni. Hazatérve elhoztam e palota képét, s megmutattam atyámnak. Ez az eszme annyira megtetszett neki, hogy a Pápai villa számára is faragtatott ilyen figyelő női alakot Ligeti Miklóssal.”

Ez az a palota, amit Ybl Ervin megcsodált Bourges-ban:

palota3.jpg

És ezek azok az emberszobrok, amelyek megihlették a budapesti villa oromzatának díszítésére.

palota1.jpg

S bár a kedves történet mese csupán, mégis biztosak vagyunk abban, hogy még unokáink is ismerni fogják.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot és kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá

legenda szobor