2017. aug 14.

Üres kórház a város szívében - Ki menti meg?

írta: hetvennyolcastroli
Üres kórház a város szívében - Ki menti meg?

A Városligeti fasor épületegyüttese Quittner Zsigmond tervei alapján 1887-ben épült fel, kezdetben szanatóriumként funkcionált, majd 1949-től a Belügyminisztérium kórházaként működöt. Ma üresen áll és segítségért kiállt. De vajon lesz, aki meghallja?

fasor1.jpg

A Bajza utca és a Városligeti fasor kereszteződésénél található egy pusztulófélben lévő gyönyörű épületegyüttes, mely még így is impozáns látványt nyújt. Ez volt valaha a Korvin Ottó kórház, melynek 25 ezer négyzetméteres komplexuma tíz éve üresen áll, és lassan az enyészeté lesz.

A hatalmas épületegyüttes egyik palotáját az a Quittner Zsigmond tervezte, akinek a Gresham palotát is köszönhetjük, de látható itt egy műemlékvédelem alatt álló villa is, mely a gyermekrendelőknek adott valaha otthont. Az 1893-ban felhúzott neobarokk stílusú épület eredetileg a jómódú betegek szanatóriumi ellátását szolgálta. Bejáratán most is láthatóak a csodás stukkók, a belső terekben márványoszlopok, kovácsoltvas korlátok találhatóak.

fasor2.jpg

A rendszerváltást követően úgynevezett közkórházként működött és a Semmelweis Egyetem oktató intézménye is volt. A kórházcsoport kezdetben 800, majd 600 ággyal működött, aztán folyamatosan elvették az ágyakat, hogy aztán az Állami Egészségügyi Központba olvasszák, a fasori épületeket pedig egyik napról a másikra kiürítsék. A 2007 nyarán bezárt kórház épületegyüttesét egy kormányhatározat az Országos Bírósági Hivatalnak adta.

fasor3.jpg

A tervek szerint mintegy 15 milliárd forintból 2016-ra egy új patinás Budapest Környéki Törvényszéket építettek volna belőle. 

fasor4.jpg

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította az új bírósági központ projektjét. Ide költözött volna a bíróság több intézménye, így a Budapest Környéki Törvényszék, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, valamint a Buda környéki Járásbíróság is, valamint itt épült volna ki a szerverközpont is. 

fasor5.jpg

 Láthatjuk, hogy mi valósult meg ebből...

Eszter

Fotók: BB Photograhpy

Szólj hozzá

erzsébetváros memento mementó VII. kerület