2017. aug 10.

Ide menj a hétvégén, hogy ne maradj le a brutál csillaghullásról

írta: hetvennyolcastroli
Ide menj a hétvégén, hogy ne maradj le a brutál csillaghullásról

Perseidák, vagy más néven Szent Lőrinc könnyei. Így hívják azt a meteorrajt, amely hétvégén érkezik abba a stádiumába, hogy Magyarországról gyönyörködhessünk benne. Összegyűjtöttük azt az öt fővárosi helyet, amely fényszennyezéstől mentes, így innen az égre tekintve csodálatos látványban lehet részed.

persidak3.jpg

1. Normafa-Csillebérc tengely

A Csillebérci Szabadtéri Színház is szervezett programmal várja az érdeklődőket augusztus 12-én éjszaka. Összesen ezren tudnak részt venni az eseményen, az ingyenes jegyek pedig már mind elfogytak, az utolsó háromszáz helyet szintén kétezer forintért válthatjuk meg. De éppen eléggé nagy a Normafa környéke ahhoz, hogy mindenki megtalálja a maga számára legideálisabb helyet a meteorraj megfigyeléséhez.

2. Sas-hegy

A Duna-Ipoly Nemzeti Park és az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub közös szervezésében lesz csillagnézés a Sas-hegyen, a látogatóközpontban. Amennyiben azonban nem szeretnénk elmerülni a csillagászat rejtelmeiben, csupán a látványban szeretnénk gyönyörködni, felesleges megvásárolnunk a kétezer forintos teljes árú jegyet. Fogjuk a pokrócunkat, egy üveg bort és keressünk egy romantikus helyet a fűben, ahova leheveredve csodálhatjuk az égen suhanó hullócsillagokat.

persidak1.jpg

3. Óbuda

A csillagászatért rajongók számára kifejezetten ajánlott a Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében megrendezendő meteorszámlálása. A helyszín az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló, az eseményen való részvétel az egyesület tagjainak ingyenes, külsősöknek a teljes árú jegy ezer, a kedvezményes pedig hatszáz forintba kerül. Az est bevezetőjeként Kereszturi Ákos, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos munkatársának előadását hallgathatják meg az érdeklődők a teraszon a meteorokról, fontosságukról, tulajdonságaikról.

4. Hármashatár-hegy

Derűs idő esetén érdemes elkirándulnunk a Hármashatár-hegyre is, ahol a Guckler Károly-kilátóról figyelhetjük meg a csillaghullást. Távcsővel vagy anélkül este fél tíz és hajnal kettő között garantáltan több száz meteort láthatunk majd. És ugye az egyértelmű, hogy minden hullócsillag egy kívánságért kiált!

persidak2.jpg

5. Erzsébet-kilátó

Kössük össze a kellemest a hasznossal és libegőn menjünk fel az Erzsébet-kilátóhoz a csillaglesre. A kilátó maga szombaton éjfélig lesz nyitva, a tökéletes csillagleshez pedig hangulatos zenei aláfestéssel is hozzájárulnak majd. A belépés mindenki számára ingyenes!

A Perseidák az év egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraja, melyet elsőként Krisztus után 36-ban észleltek, s éves szinten 1835-től figyelik meg. Szent Lőrinc könnyei mindig bőséges csillaghullással járnak, derűs időben óránként akár százötven, kétszáz meteort is láthatunk elhaladni az égbolton. Az égi tüzijáték csütörtöktől figyelhető meg és augusztus 12-én, szombaton csúcsosodik majd ki.

Szólj hozzá

tipp program