2017. aug 02.

80 év után végre befejezhetik a budapesti templomot - Így fog kinézni

írta: hetvennyolcastroli
80 év után végre befejezhetik a budapesti templomot - Így fog kinézni

1940 óta áll félkész állapotban a pesterzsébeti Klapka téri református templom. A gyülekezet persze így is birtokba vette nyolcvan évvel ezelőtt és használja is a mai napig, hogy hirdetni tudja Isten dicsőségét. A Dunamelléki Református Egyházkerület most azonban végre talált forrást a templom befejezésére, így hamarosan meg is indulhatnak a munkálatok egy 240 milliós beruházás keretében.

klapkateritemplom5.jpg

A templom története röviden

Az 1930-as években megnőtt a református egyházközösségek átalakulásokon mentek keresztül, sokan önállósultak. Így történt ez 1936. májusában a pesterzsébetivel is, hamarosan pedig rendeletben rögzítették az akkor 3500 lelket számláló egyházközösség templomépítési szándékát. Egy év telt el, mire a presbitérium megbízta Szeghalmy Bálint, a kor neves építészét a templomterv elkészítésére.

klapkateritemplom1.jpg

Fél évvel később, 1938.februárjában Szeghalmy bemutatta a tervrajzokat, az egyházközség vezetői pedig el is fogadták azt. A munkálatok azonban csak másfél évvel később kezdődhettek meg, 1939. júliusában tartották az első kapavágási ünnepséget, hogy aztán újabb másfél év elteltével fel is szentelhessék az alagsort.

klapkateritemplom4.jpg

A II. világháború miatt azonban szertefoszlott a pesterzsébeti reformátusok azon álma, hogy csodás templomban imádkozhatnak. Az építkezés ugyanis abbamaradt. A felhasználásra váró építőanyagokat az egyház a bombatámadások sújtotta lakóházak újjáépítésére ajánlotta fel, segítettek a városháza tetőszerkezetének felújítási munkálataiban is, az építőanyagok nagy részét azonban ellopták.

klapkateritemplom2.jpg

Az évek teltek múltak, végül aztán az 1950-es években befedték az alagsort, az eredeti tervek mentén azonban azóta sem tudták befejezni Szeghalmy templomát.

Viharos évtizedek után reményteli jövő

Szeghalmy Bálint templomterveiben a hagyományőrző magyar népi építészeti stílust jelenítette meg, mely rendkívül formagazdag, díszes, mégis harmonikus, az erdélyi református templomépítő művészetet alapjaiban magában hordozza. A templom belső terét meghitté és családossá álmodta meg, s most úgy tűnik, mindaz, amit az 1937-38-ban papírra vetett, Nagy Béla építészmérnök adaptált látványtervei mentén életre kelhet.

klapkateritemplom3.jpg

Múlt hét vasárnap tartották a templomban az utolsó istentiszteletet, hogy aztán augusztus elejétől Isten segítségével elkezdődhessenek a várva várt munkálatok. Nyomon fogjuk követni.

Szólj hozzá

templom pesterzsébet épület