2017. júl 31.

Az első magyar konzervgyár viharos története

írta: hetvennyolcastroli
Az első magyar konzervgyár viharos története

Sokan még a mai napig is azt hiszik, hogy ha Globus-t vásárolnak, védik a hazai termékeket, magyar termelőktől vásárolnak, magyar dolgozók munkahelyének megtartását segítik elő. De ez nem igaz. Valaha a Globus magyar termék, megbízható hazai minőség volt. 2009 óta azonban a termékek gyártása nem Magyarországon történik, ráadásul még a márkanevet is eladták a cseh Hamé-nak, mely azóta is gyártja és forgalmazza a Globus név alatt futó termékeket. A brand megmentése, a márka magyar kézben tartása senkinek sem állt érdekében, miként az sem, hogy az üresen álló gyárkomplexum rekultivációja megkezdődjön.

blog_4.jpg

Hazai márkából cseh érdekeltség

1882-ig megyünk vissza az időben. Ekkor alapította meg a Weiss-család a Globus elődjének tekinthető Első Magyar Konzerv- és Ércárugyárat. A kezdeti években az úgynevezett katonai kincstár megrendelésére gyártottak hús- és kávékonzerveket, a lakosságot pedig gyümölcs- és zöldségkonzervekkel örvendeztették meg. A Globus, mint brand 1924-ben született meg. Húsz évvel később államosították, így a Nehézipari Központ irányítása alá került, hogy aztán 1948-tól Budapesti Konzervipari Nemzeti Vállalat néven működjön tovább. 10 évvel később már megkezdték az első dobozos készételek gyártását, bezsebelve ezzel a brüsszeli Világkiállítás aranyérmét. Az 1960-as évek közepétől már nagy ütemben zajlott a húskonzervek exportálása elsősorban az Európai Gazdasági Közösség országaiba.

blog_5.jpg

A következő említésre méltó időszak a Globus életében a rendszerváltást követő első pár év volt. 1991-ben változtatták át a vállalat nevét Globus Konzervgyárra és ekkor indították el nagyszabású kampányukat is. A cég folyamatosan bővítette portfólióját, neve pedig egybeforrt a megbízható minőség ígéretével. 1993-ban részvénytársaságként megjelentek a tőzsdén.1998-1999-ben tárgyalásokat folytattak a Bestfoods Hungary Rt-vel és a Knorr Naehrmittel Ag-val, hamarosan pedig piacra kerültek az ételízesítőik. A Globus ketchupját, mustárját és majonézét 2002. év végéig a Globus Rt. állította elő, majd 2006 májusától tevékenységét a francia CECAB csoporthoz tartozó UFM többségi tulajdona alatt folytatja. Három évvel később a védjegyét a konzervált hústermékek tekintetében a készételek, löncs-és vagdalthúsok, szendvicskrémek és pástétomok kategóriában eladták a cseh Haménak, 2010-től pedig a zöldségkonzervjeiket a CGC Hungary Kft gyártja és forgalmazza.

blog_6.jpg

Részben üres gyárépület várja az újjászületést

Úgy tűnik, a gyár bezárásának napján, tehát 2009-ben megállt az idő a kőbányai gyárkomplexumban. Pedig az épületegyüttes rendkívül látványos, hatalmas kiterjedésű és olyan gyöngyszemeket őriz, mint az egykori serfőző védjegye. Az ingatlanon álló gyár ugyanis eredetileg sörgyárként funkcionált, a Fővárosi Serfőző tulajdonában volt, majd a Dreherhez került, tőlük vásárolta meg a Globus Konzervipari Rt. A jelzés most is jól látszik, a több mint száz éves Mátyás királyt ábrázoló képet „Véd-jegy Mátyás király” felirattal még a pécsi Zsolnay gyár készítette 1914-ben.

blog_2.jpg

A Globus valaha egyike volt Magyarország legnagyobb tradíciókkal rendelkező konzervgyárainak. A részben üresen álló gyárépület segítségért kiállt, ám hiába a betörött üveg, hiába az omladozó fal, hiába a csodás állapotban megmaradt, mellesleg műemléki védettség alatt álló Mátyás-védjegy, a gyár sorsa továbbra sem tisztázott.

blog_1.jpg

Az épület egy részében raktárak vannak kialakítva, az alsó területen egy lőtér is található, egy terv szerint pedig irodák költözhetnének a kastélyszerű téglaarchitektúrás komplexumba. Mivel a gyár ipari műemlékké van nyilvánítva, elbontani biztosan nem fogják. Már csak az a kérdés, meddig nézik még tétlenül az illetékesek az épületegyüttes pusztulását? Én őszintén szurkolok a jobb sorsra érdemes gyárnak, hogy méltó módon születhessen újjá.

blog_3.jpg

Eszter

Szólj hozzá

gyár kőbánya globus mementó