2017. júl 25.

Hét szerencsehozó szobor Budapesten

írta: hetvennyolcastroli
Hét szerencsehozó szobor Budapesten

Minden városnak megvannak a maga legendái és szerencsehozó szobrai. Veronában ott van Júlia szobra, Prágában Nepomuki Szent János emlékműve, a Hagia Sophiánál pedig a Síró oszlop. Budapesten is számos olyan nevezetesség található, melyet ha megérintünk van kívánságainkat teljesíti, vagy meghozza számunkra a várva várt szerencsét. Nézzük, hova kell ellátogatni, ha egy kis földön túli segítségre van szükségünk!

1. Anonymus szobor

anonymus-szobor-anonymous.jpg

Az arc nélküli Anonymus szobra a Városligetben található a Mezőgazdasági Múzeum bejáratával szemben. A legenda szerint, ha megdörzsölöd a tollát, nagy szerencse fog érni. Egy másik városi mende-monda szerint az alkotói válságba került költők is ide menekülnek némi támogatásért, ha megakadnak az írásban.

2. Hadik lova

hadik.JPG

Hadik András lova a budai várnegyedben, az Úri utca - Szentháromság utca sarkán áll. Meglehetősen illetlen helyen, pontosabban a nemi szervénél kell megérintenünk a jól megtermett lovat ahhoz, hogy szerencsét hozzon számunkra. A Budapesti Műszaki Egyetem egyik karának végzős hallgatói diplomájuk megszerzését követően elzarándokolnak a szoborhoz, hogy kifényesítsék ama bizonyos testrészt, éppen ezért volt olyan időszak a főváros életében, amikor rendőr vigyázta Hadik lovának legnemesebb részét.

3. Mátyás kútja

matyaskutja.jpg

A legendás római Trevi kúthoz hasonlóan a Budai Várnál található Mátyás kútba is pénzérmét szokás dobni azért, hogy kívánságunk teljesüljön, s egyszer visszatérjünk még a kúthoz.

4. Kálvin téri kőmacska

macska.jpg

A Kálvint téri metróaluljáró vörös márvány domborműje mellett látható egy kis macska, melyet a szobrász saját háziállatáról mintázott meg. A fekete macskákkal ellentétben ez a kis vörös szerencsét hoz, ha megsimogatod a farkát.

5. Ho-Ho-Ho horgász kukaca

hohohorgasz.jpg

A Bem rakparton, a Halász utcához került ki az idei év elején a nagy Ho-Ho-Ho horgász kukacának mindösszesen 15 centis szoborváltozata, akinek az orrát kell megdörzsölni ahhoz, hogy szerencsét hozzon nem csak a horgászoknak, hanem mindannyiunknak. A szobor eredeti változata Ungváron, az Ung partján található.

6. Abigél

abszob2.jpg

A legendás magyar film ikonikus szobra egy belvárosi bérház udvarán áll, korsója pedig az Abigél filmben látottakhoz hasonlóan most is tele van apró kívánság-cetlikkel. A kultikus szoborról korábban már írtunk, bővebben IDE kattintva tudtok róla olvasni.

7. Szabadság téri béka

beka.jpg

A legújabb szerencsehozó szobor egy miniatűr kis béka a Szabadság téren, akit tegnap fedezett fel az Urbanista. Ki tudja, lehet elég megcsókolni ahhoz, hogy ránk találjon az igaz szerelem? Egy próbát megér, nem?

Ha tetszett a cikk, nyomjatok egy lájkot, kövessetek a facebook-on és az instagram-on! Tudsz olyan szerencsehozó szoborról a fővárosban, ami nem szerepel összeállításunkban? Írd meg nekünk kommentben vagy a tripsinthecity@gmail.com e-mail címre.

Fotók: Trips in the city, Urbanista, Ridikül, Várba járó

Szólj hozzá

szobor