2017. júl 06.

Belépni tilos! - Az elhagyatott Postás üdülő nyomában

írta: hetvennyolcastroli
Belépni tilos! - Az elhagyatott Postás üdülő nyomában

Egykoron pezsgő élet folyt a római-parti Postás üdülőben: gyerekek szaladgáltak a pompás udvaron, az idősebbek kávéztak a hangulatos teraszon és nézték, hogyan haladnak el a hajók a Dunán. A fiatalok önfeledten úsztak a tágas medencében, vagy éppen kajakot béreltek a közeli csónakházban, hogy kievezzenek és felfedezzék a folyó rejtett titkait. Az ötemeletes szálló évtizedeken keresztül szolgálta a postai dolgozókat, ma azonban a hajléktalanok és drogosok tanyája.

postasudulo1.jpg

A fényes múlt

Az 1960-as években a Postai Szakszervezet úgy döntött, ingatlanvásárlásokba és építkezésekbe kezd a Római-parton. Először egy kis csónakházat szereztek meg, ahogy pedig a környező telkek eladóvá váltak, megvásárolták azokat. Tíz évvel később, 1970-ben megépült a rendkívül impozáns, a kor építészeti stílusával abszolút harmonizáló késő modern épület. 55 szobával várta a Magyar Posta dolgozóit és családjait. Volt itt minden, ami a vakációzáshoz kelhetett: két étkező, társalgó, medencék, napozótető és persze posta a földszinten.

postasudulo2.jpg

Évtizedekig nyaraltak itt a postai munkások, generációk nőttek fel a szálló falai között. Aztán jött a rendszerváltozás, melyet bár túlélt az üdülő, pénz egyre kevesebb jutott az ingatlan és a rajta álló épületegyüttes karbantartására. A szálló pusztulása megkezdődött, elsőként a berendezési tárgyak avultak el vagy mentek tönkre, majd a műszaki infrastruktúrát kezdte ki az idő vasfoga. 2006-ban végül a Posta úgy döntött: nem költ tovább egy fillért sem az épület fenntartására és megválik tőle.

Szomorú jelen

postasudulo4.jpg

A szálló jelenleg hajléktalanok és drogosok tanyája és bár az összes bejáratot lezárták, az oldalsó kerítéseken könnyedén be lehet mászni a mára életveszélyessé vált területre. A látvány valóban elkeserítő: az ablakok betörve, a falak graffitizve, szétverve, a berendezési tárgyakat és az ajtókat pedig a téli fagyok elől idemenekülő hajléktalanok tüzelőként már évekkel ezelőtt elhasználták. Az egykori virágzó kertben ma burjánzanak a növények, a valaha parkos területen most egy kisebb erdő és bozótos van, ásványvizes üvegek, tablettás borok palackjai hevernek mindenütt.

postasudulo3.jpg

Egy idős bácsi épp erre biciklizik, látja, hogy lázasan fényképezünk, ezért megszólít minket és mesélni kezd. "Most, a nyári időszakban a kábítószeresek fordulnak meg itt a leggyakrabban" - meséli. Megtudjuk azt is, hogy utoljára hosszú hónapokkal ezelőtt látott itt munkásokat, akik falakat vertek szét, statikai és egyéb vizsgálatokat végeztek. "Lezárták a bejáratokat és azóta sem néztek vissza" - teszi hozzá.

Ha tetszett a cikk, nyomjatok egy lájkot, kövessetek a facebook-on és az instagram-on! Valami elkerülte a figyelmünket a Libegővel kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben vagy a tripsinthecity@gmail.com e-mail címre.

Eszter

Szólj hozzá

óbuda mementó postásüdülő