2017. júl 04.

10 érdekesség a Libegőről

írta: hetvennyolcastroli
10 érdekesség a Libegőről

A Libegő Budapest egyik legnépszerűbb közlekedési eszköze. Kicsik és nagyok izgatottan ülnek fel rá, hogy aztán megcsodálják azt a páratlan panorámát, ami lejtmenetben tárul elénk. Van azonban néhány dolog, amit csak nagyon kevesek tudtak a népszerű Libegőről. Mi most egy csokorba gyűjtöttük ezeket.

libego3.jpg

1. A zugligeti libegőt 47 évvel ezelőtt, államalapításunk ünnepén, 1970. augusztus 20-án adták át, s nagyon rövid idő alatt rendkívüli népszerűségre tett szert.

2. A drótkötélpálya ötlete, mely a Zugligetből a János-hegyre vezet, még az 1930-as években pattant ki Hantos István mérnök fejéből, az ehhez szükséges terveket pedig 1933-ban el is készítette. A második világháború azonban közbeszólt, később pedig a János-hegyi katonai hírközlő bázis miatt nem valósult meg a felépítése.

3. A drótkötél pálya 1040 méter hosszú, a zugligeti és a János-hegyi állomás között 262 méteres szintkülönbséget tesz meg nagyságrendileg 12 perc alatt.

libego1.jpg

4. Az eredeti drótköteleket és függőszékeket Ausztriából hozták be, a későbbi rekonstrukció során ezeket először magyar anyagokra cserélték, majd biztonsági okokból visszacserélték osztrák gyártmányra.

5. A drótkötél a használat miatt folyamatosan nyúlik, így időről időre rövidíteni kell rajta. Volt olyan kilenc év, ami alatt összesen 20 méternyit nyúlt a kötél.

6. Szerencsére még sosem volt baleset a libegőn.

7. Mivel a libegő alatt egy gyalogos ösvény is található, nem csoda, hogy minden tavasszal megrendezik a tréfás kedvű túrázók számára az Előzd meg a Libegőt futóversenyt. A legjobbak az egy kilométeres, 262 méter szintkülönbségű távot 12 percen belül teljesítik.

libego2.jpg

8. Hivatalos neve Jánoshegyi Légpálya.

9. A Libegő nevére pályázatot írtak ki építésekor, amire olyan zseniális javaslatok születtek, mint például a Hegyi-kopter vagy a Jánoshegyi Zümmögő.

10. A rendszeres karbantartási munkákat kéthetente hétfőnként végzik el a dolgozók, így ezeken a napokon nem jár a Libegő.

Ha tetszett a cikk, nyomjatok egy lájkot, kövessetek a facebook-on és az instagram-on! Valami elkerülte a figyelmünket a Libegővel kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben vagy a tripsinthecity@gmail.com e-mail címre.

Eszter

Fotók: programturizmus

Szólj hozzá

jármű libegő