2017. jún 22.

Járgányimádó vagy? Ide menj a Múzeumok Éjszakáján!

írta: hetvennyolcastroli
Járgányimádó vagy? Ide menj a Múzeumok Éjszakáján!

Június 24-én immár 14. alkalommal rendezik meg az ország számos pontján a Múzeumok Éjszakája nevű kulturális programot, melyre évről évre egyre nagyobb az érdeklődés és melyhez folyamatosan egyre több múzeum csatlakozik.

muzeumokejszakaja0.jpg

Nem meglepő módon a legszélesebb körű programokat Budapesten bonyolítják le, így a fővárosiaknak lehetőségük nyílik arra, hogy kedvük, ízlésük és érdeklődési körük alapján akár egy tematikus múzeumlátogatási körútra is elinduljanak. Mi most a járgány-mániásoknak kedvezünk, s összegyűjtöttük azt az öt tárlatot, amit nem szabad kihagyniuk szombaton.

1. Ami a MALÉV-ből megmaradt

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellett található repülőmúzeum igazán különleges programokkal várja az érdeklődőket. A MALÉV egykori pilótái mesélnek majd a repülőgépek fedélzetén végzett munkájukról, karrierjükről, a repülés különleges világáról, a legnépszerűbb típusokról és azokról a váratlan helyzetekről, melyekkel pályafutásuk alatt meg kellett küzdeniük. Természetesen nem maradhatnak el a különleges járművek bemutatói sem, találkozhatunk fékhatást mérő autóval és több olyan földi kiszolgáló eszközzel is, melyeknek a járatok felkészítésében vállalnak fontos szerepet.

muzeumokejszakaja1.jpg

Bepattanhatunk egy-egy oldtimer előteres Zsiguliba és Wartburgba is, hogy aztán teszteljük utasokként a Malév-festésű „faros” Ikarus 55-ös, valamint az Ikarus 250-es és 280-as buszait is. Izgalmas vészhelyzeti szimulációs bemutatóval készülnek a repülőtéri tűzoltóság és a mentőszolgálat szakemberei, a stewardessek pedig légiutas-kísérő tanfolyamot tartanak majd a gyerekeknek.

Plusz piros pont jár a szervezőknek, ugyanis egész délután és este ingyenes ingajárat közlekedik majd a Deák tér és az Aeropark között, így már önmagában a reptéri transzfer is hatalmas élményt okozhat, hiszen egy Malév festésű csuklós Ikarus 280-assal érkezhetünk a múzeumba.

2. Így zajlottak a metróépítések régen és most

A budapesti földalatti vasút történetét bemutató kiállítás a Deák téri metró aluljáróban mutatja be mindenki számára a kontinens első, 1896-ban átadott földalatti vasútjának építési munkálatait és emlékeit. A kiállított muzeális járművek mellett különleges tárgyi emlékeket, eredeti dokumentumokat is megtekinthetünk, emellett pedig tervrajzok, térképek, fotók és modellek mutatják be számunkra a földalatti vasút történetét az építéstől napjainkig.

muzeumokejszakaja2.jpg

Már a múzeum előterében egy különlegesség várja az érdeklődőket, itt függesztették ki ugyanis a belvárosi végállomás eredeti tábláját, a "Gizella tér" feliratot. Egy márványtábla állít emléket annak a jeles eseménynek, amely arról tanúskodik, hogy az ezredévi ünnepségekre Budapestre látogató Ferenc József 1896. május 8-án kíséretével együtt utazott a földalattin, és a "legkegyelmesebben megengedte", hogy a vasút felvegye a nevét. A kiállításon megtekinthető a földalatti vasút három kocsija is.

3. Nyílt nap és nosztalgia-vonatozás

A Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeuma idén tavasszal megújult kiállításával várja az érdeklődőket, most szombaton éjjel 1 óráig. A keskeny nyomközű fordítókorong megtekintésén túl lehetőség lesz részt venni egy fűtőház-látogatáson, kipróbálhatják a hajtányozást, az est fénypontját pedig a gőzmozdony-bemutató jelenti majd. A Gyermekvasút egy szakaszán nosztalgia-járatok közlekednek majd, a legbátrabbak pedig megmérethetik magukat egy éjszakai túrán is a Hárs-hegyen. 

muzeumokejszakaja4.jpg

4. Éjszaka a mozdonyok között

A Magyar Vasúttörténeti Park Budapest egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb múzeuma a családosok körében. A Múzeumok éjszakáján ismét számos szuper programmal várják kicsiket és nagyokat egyaránt. Lehetőség nyílik többek között kerti vasutazni, fordítókorongon utazni, de tesztelhetik a lóvasutat is és behuppanhatnak egy egészen különleges járműbe, a sínautóba is.

muzeumokejszakaja3.jpg

Este a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút Nosztalgia Zenekara szolgáltatja muzsikát, késő este pedig látványos mozdonyparádé teszi fel az I-re a pontot. Akik szeretnének elmélyülni a vasút történetében, azok az állandó kiállítások keretében megtekinthetik a vasúti távközlés alakulását, a pályainfrastruktúra fejlődését bemutató tárlatot, de mindent megtudhatnak az Orient expresszről is.

5. Élet a szerelőműhelyben

A MÁV Keleti pályaudvarán működő személykocsiműhely igazi kuriózum a látogatók és a vonat szerelmeseinek számára. Szakértő idegenvezetés mellet tekinthetnek be ugyanis a műhely működésébe és a járművek javítási mechanizmusába. Bemutatják a forgalmi szolgálattevők és a mozdonyvezetők munkáján túl a síndiagnosztikát, a mérési technológiákat, a segélynyújtó kocsik működését, valamint a vágányra visszahelyezhető járműemelő berendezési tárgyakat.

muzeumokejszakaja5.jpg

Ha mindez nem enne elég, lesznek interaktív programok, lengéscsillapító-vizsgálatok, megtekinthető lesz egy Z1 típusú személykocsi alváza és forgóváza, de mindent megtudhatunk a kerékmérésekről és az ultrahangos repedésvizsgálatokról is. A szakemberek délután egy és éjfél között várják az érdeklődőket.

Kellemes szórakozást mindenkinek!
Eszter

Ha tetszett a cikk, nyomjatok egy lájkot FACEBOOK-oldalunkra is!

Fotók: muzej.hu

Szólj hozzá

tipp múzeum jármű