2017. jún 04.

"Random trip" a belvárosban

írta: hetvennyolcastroli
"Random trip" a belvárosban

Budapest milliónyi apró kis szépséget rejt. A házak, a kapualjak, a kis kávézók, a rejtett szobrok, a legendák és a titkos üzenetek - ezeket csak akkor vesszük észre, ha nem csak nézünk, hanem látunk is. Éppen ezért időről-időre egy megállóval hamarabb szállok le a közlekedési eszközökről, hogy egy gyors városnézésre is jusson idő. Most a Damjanich utca Bajza utca és Városliget közötti szakaszát vettem górcső alá. És milyen jól tettem! Nézzétek, milyen különlegességekre bukkantam!

Ligetváros, ez a viszonylag újkeletű elnevezése az István utca, Dózsa György út, Damjanich utca és a Rottenbiller utca által határolt területnek a VII. kerületben. A Damjanich utca 1874. óta viseli az 1848-49-es szabadságharc tábornokának nevét. Az itt ma is álló eklektikus stílusú házakat a kor olyan neves építészei tervezték, mint Wellisch Alfréd vagy Reiss Zoltán. Reiss nevéhez fűződik többek között a régi Corvin Áruház, Wellisch pedig híres volt a bérház és villaépítéseiről, több, a Vígszínház környékén található épület is az ő munkáját dicséri.

Görög mitológiával a középpontban

Az utcán végigsétálva cikázik a szemünk, pásztázza a szebbnél szebb homlokzatokat, egyedi díszítéseket, szimbólumokat. Rögtön a Damjanich utca Bethlen Gábor utca sarkánál megállunk. A mellette lévő (ma SPAR) területen 1997-ig kocsiszín, főműhely és troligarázs működött. Az épület oldalán egy egészen különleges Atlasz-pár található, melyek az oszlopokhoz hasonlóan az épületek horizontális elemeit tartják.

damjanich_17_athlaszok.jpg


A mellette álló bérházat Wirt Ferenc építette 1879-ben. A kapualj tetejéről egy faun-fej néz le ránk, az épület homlokzatának ablakait angyalok díszítik. 

damjanich_19_faun.jpg

damjanich_19.jpg

A Damajanich utcának ezen szakaszán nem csak a homlokzatok káprázatosak, hanem a kovácsoltvas elemeket tartalmazó díszes kapuk is figyelemre méltóak.

damjanich_kapualj.jpg

Az utca ikonikus szereplői

A csodálatosan felújított homlokzat egyértelművé teszi mindannyiunk számára, hogy a Damjanich utca 35 alatt álló bérpalotát egy bizonyos Bruchsteiner és fia építette. Úgy tudni, a család nyomtatásból élt - ráadásul nem is rosszul - az 1800-as évek végén, akkor húzták fel számukra az eklektikus stílusú épületet. Sikerük legnagyobb titka az volt, hogy meghonosították hazánkban a bádognyomást, ami egy hatalmas lépés volt a nyomdaipar fejlődéstörténetében.

bruchsteineresfia.jpg

Damjanich utca 42 falán áll Für Lajos egykori honvédelmi miniszter emléktáblája. Arany János ismert idézete, "Légy hű, s bízzál jövődbe nemzetem" olvasható a 2013-ban elhunyt politikus egykori otthonául szolgáló ház falán. Nem véletlenül. Für Lajos politikai pályafutását hazaszeretete, a magyarság iránti elkötelezettsége irányította.

furlajos.jpg

Tartsatok velünk a következő villám-városnézésre is! Ha tetszett a cikk, nyomjatok egy lájkot, kövessetek a facebook-on és az instagram-on! Valami elkerülte a figyelmünket a Damjanich utcában? Fotózd le, töltsd fel az instára és használd hozzá a #tripsinthecity hashtaget!

Eszter

Szólj hozzá

útvonal VII. kerület Damjanich utca