Vége a tarthatatlan állapotoknak? Közvetlen járat indul a belváros és a repülőtér között

2017. június 27. - Lollipopnasik

A Vizes VB úgy tűnik, meghozza az az áttörést, amire minden budapesti és hazánkba érkező turista vágyott: megszűnni látszik az a balkáni állapot, hogy a belvárosból nem lehet közvetlenül megközelíteni a nemzetközi repülőterünket.

repulo.jpg

Tovább

Így kelnek új életre az egykori gázgyár robosztus tornyai

Az újpesti vasúti híd, a Duna és az Óbudai sziget ölelésében pompás tornyok törnek az ég felé. Nem karcsúak, nem légiesek, inkább zömökek, robosztusak és mégis ámulatba ejtőek. Az Óbudai Gázgyár egykori épület-együttese immáron százötven éve meghatározó eleme a kerület látképének. De vajon mi történt a gyárral mióta bezárták?

gazgyar_archiv4.jpg

Tovább

Kitűnő tanuló a gyereked? Ezt a jutalmat kapja

Hatalmas respect a Gyermekvasútnak, hiszen most ismét bebizonyították, hogy számukra valóban fontosak a fiatalok. Egészen június 30-ig ugyanis mindazon általános és középiskolás tanulók, akik a jegypénztárnál bemutatják kitűnő, vagyis csupa ötös érdemjeggyel büszkélkedő bizonyítványukat, egy ingyen utazáson vehetnek részt.

gyermekvasut1.jpg

Tovább

5 dolog, amit a lezárt Szabadság hídon ki kell próbálnod

Tavaly hatalmas sikere volt a külföldi mintán alapuló hídlezárásnak, ezért két héttel ezelőtt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes bejelentette: idén nyáron négy hétvégén ismét a gyalogosok lesz a budapesti Szabadság híd. Szombat hajnali négy és vasárnap éjfél között tehát négy alkalommal vehetik át az uralmat a gyalogosok a hídon, az első ilyen hétvége pedig most vár ránk. Épp ezért összegyűjtöttük azt az öt dolgot, amit neked is ki kell próbálnod.

szabadsaghid_bevezeto.jpg

Tovább

Az ország legmagasabb víztornya

Csepelnek számos érdekes arca van. Ott van például a kis-Duna part szépséges hattyúival, a Csepel Művek, mely egyfajta város a városban képet mutat és ott van az a hatalmas panel-rengeteg is, mely a gyári dolgozók otthonaiként szolgált es szolgál a mai napig is. Közepén pedig ott magasodik a kerület szimbóluma, a köznyelvben csak "Csíkosként" emlegetett víztorony, mely az ország legnagyobb ilyen jellegű építménye.

img_0492.JPG

A HÉV végállomásának szomszédságában nyúlik az ég felé az 1980-as évek elején épített víztorony. Úgy tudni, hogy a Weis Manfréd gyár dolgozói számára építtetett lakótelep vízfogyasztási igényét nem tudta volna Csepel kielégíteni, ezért vált szükségessé a víztorony felhúzása. A 70 méteres "Csíkos" a legenda szerint még Szentendréről is látható. Hogy ez igaz, vagy sem, nem tudni, viszont az biztos, hogy a víztorony a kerület bármely pontjáról jól látható.

img_0494.JPG

Ami az építését illeti, 1980-1984 között folytak a munkálatok. Ahogy az az FVM Rt. Könyvtárának korabeli fotóján is jól látható, a víztorony fejét, ami tulajdonképpen az 1200 illetve 1800 köbméteres tartályokat rejti, a földön szerelték össze, majd húzták fel centiméterről centiméterre haladva a torony tetejére. 

img_0493.JPG

A víztorony két medencéje - külső és belső gyűrűt formázva - 3000 köbméter vizet bír befogadni.

5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a fogaskerekűről

A fővárosban több olyan különleges közlekedési eszköz is segíti az utazásunkat, amelyek Európában is ritkaságnak számítanak. Ilyen például a fogaskerekű is. Összegyűjtöttünk öt érdekességet, amit biztosan nem tudtál a Városmajorból induló járatról.

unnamed.jpg

Tovább

"Random trip" a belvárosban

Budapest milliónyi apró kis szépséget rejt. A házak, a kapualjak, a kis kávézók, a rejtett szobrok, a legendák és a titkos üzenetek - ezeket csak akkor vesszük észre, ha nem csak nézünk, hanem látunk is. Éppen ezért időről-időre egy megállóval hamarabb szállok le a közlekedési eszközökről, hogy egy gyors városnézésre is jusson idő. Most a Damjanich utca Bajza utca és Városliget közötti szakaszát vettem górcső alá. És milyen jól tettem! Nézzétek, milyen különlegességekre bukkantam!

Tovább

Elindultunk! Utazz, nézz, láss!

Újságíró vagyok, blogger, idegenvezető és utazó. Na, persze nem a világjáró fajtából, hanem a BKV-n zötykölődőből annak minden szépségével és bosszúságával. Én azonban az előbbit keresem és próbálom meglátni akkor is, amikor éppen a "négyeshatoson" bámulok ki az ablakon. Mert ott van egy kapualj, egy szobor és megannyi apró csoda, amit az ember csak akkor vesz észre, ha nem csak néz, hanem lát is.

logo.jpg

Tovább