Az igazi Abigél nyomában

2017. június 13. - hetvennyolcastroli

Gondoltad volna, hogy egy 19. századi bérház romos udvara rejti az ikonikus Abigél szobrot? Megtaláltuk, s ha már ott voltunk, nem féltünk kívánni sem tőle.

abszob1.jpg

1844-ben építette Hild József azt a klasszicista stílusú házat, melynek udvarán az Abigél című filmből jól ismert kultikus, szerencsét hozó szobor áll. Az alkotás eredeti neve "Korsós nő", s feltehetőleg Dunaiszky Lőrinc munkáját dicséri 1814-ből. A ház felépítésekor állították be a szobrot az udvar egyik fülkéjébe. Úgy tudni, abban az időben még egy kút is csörgedezett alatta, szemléltetve, hogy a tunikás nő valóban a vízért igyekszik.

Mint ismert, Szabó Magda Abigél ifjúsági regényéből 1977-ben készült Zsurzs Éva rendezésében, az író forgatókönyve alapján és Szerencsi Éva főszereplésével egy négy részes televíziós sorozat, mely azóta is a kor meghatározó alkotásának számít.

abigel1.jpg

A történet szerint a második világháborúban Vitay tábornok lányát csak úgy tudja biztonságba tudni, ha a déli határ közelében lévő Árkod bentlakásos iskolájába íratja. Vitay Georginát társai kiközösítik, ezért szökni próbál, később azonban ha nehezen is, de sikerül beilleszkednie. Megtudja, hogy a lányok az iskola parkjában álló csodatévő Abigél-szoborba rejtik titkos kívánságaikat, melyeket, mint az a film végén kiderül - az esetlen, sokszor megmosolyogtatóan viselkedő Kőnig tanár úr teljesít. A történelem azonban új fordulatot vesz, az iskolákat bezárják, így a Matula már nem tud többé Gina segítségére lenni. Nem úgy, mint a helyi ellenállók, akik Kőnig tanár úr vezetésével végül sikeresen megszöktetik a fiatal lányt.

abigel6_jo.jpg

És hogy hogy került a szobor a filmbe? Egész egyszerűen a forgatások ideje alatt elszállították a bérház udvarából a vácrátóti arborétumba, ami az egyik külső forgatási helyszín volt, ott zajlottak a Matula gimnázium parkjelenetei. A városi legenda szerint mialatt visszaszállították a szobrot eredeti helyére, vagyis a bérház udvarára, letörött az orra, így csak egy gyors ráncfelvarrás és fehérítést követően kerülhetett vissza az Október 6. utca 19-be.

abszob2.jpg

Az épületbe nem lehet csak úgy bejutni, hiszen a kapu kóddal nyitható, mi pedig nem tudtuk azt a számsort, amivel pillanatok alatt bejuthattunk volna. Nem keseredtünk el, ittunk egy limonádét a kapu mellett található kávézóban és vártunk, hogy valaki hazaérjen. Hamarosan meg is jelent egy lakó, mi pedig megkértük, hadd tartsunk vele. S bár sietett haza és sokat nem is tudott Abigél történetéről, azért mosolyogva még megállapította: jó helyen járunk. Ez számunkra is biztossá vált abban a pillanatban, ahogy beléptünk a kapun, hiszen azonnal megláttuk az ikonikus szobrot.

abszob3.jpg

Ottjártunkkor tömve volt cetlikkel Abigél korsója, s bár az omladozó vakolat és a gazokkal teli virágágyás szomorú képet festett róla, mégis valami egészen különleges érzés kerített minket hatalmába. Ahogy álltunk a korsós nő szobra előtt, néztük szépségét, felidéztük a film hozzá kapcsolódó jeleneteit. Gyorsan a táskából előkaptunk egy cetlit és egy tollat, megfogalmaztunk egy rövid kívánságot, majd felkapaszkodva a korsóhoz elhelyeztük benne üzenetünket. S hogy Abigél valóra váltja-e a kívánságunkat? Ez a jövő zenéje.

Ha tetszett a cikk, nyomjatok egy lájkot, kövessetek a facebook-on és az instagram-on! Valami elkerülte a figyelmünket az Abigél szoborral kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben vagy a tripsinthecity@gmail.com e-mail címre.

Eszter

A bejegyzés trackback címe:

http://tripsinthecity.blog.hu/api/trackback/id/tr512588787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

ForróAPite 2017.06.14. 04:58:07

És akkor végülis pontosan hol van?

Tralfamador75 2017.06.14. 05:08:56

(Én csak zárójelben jegyezném meg, hogy nagy spoilert sikerült beleírnod a posztba; akik nem olvasták/látták még az Abigélt, gyakorlatilag a legnagyobb fordulatot kapják az arcukba a film/regény rövid leírásában. Szerintem vedd ki belőle.)

Amúgy meg: van új a nap alatt, nem tudtam, hogy a filmbéli szobor valójában tényleg egy létező szobor. Ma már számítógépes trükkel oldanák meg (esetleg másolatot csinálnának róla poliuretánból vagy hungarocellből), akkoriban egyszerűen elvitték a szobrot a forgatásra :-D

Kántor Attila 2017.06.14. 06:51:57

...klassz cikk,kedvelem...

FF 2017.06.14. 09:04:20

@Tralfamador75: támogatom, a spoilert ki kellene onnan venni.

talalom 2017.06.21. 15:16:16

Csak egy pontosítás: a Matula nem déli, hanem keleti városban volt: a regényből felismerhető Debrecen, ami egyébként az írónő szülővárosa volt, és élete végéig ragaszkodott a "dereceniséghez".